Alles wat je moet weten over comfortabel en veilig thuis blijven wonen als oudere.
Inhoud
Dankzij enkele kleine woningaanpassingen bleef Françoise ook na haar val zelfstandig thuis wonen.
Françoise L. is 78 en is twee maanden geleden hard gevallen. Ondanks dat haar mobiliteit en cognitieve vermogen daardoor achteruit zijn gegaan, wil ze thuis blijven wonen. Haar zoon Peter ging hulp zoeken bij Zorgpunt.
“Mama staat er op om alles zelf te blijven doen. Na haar val bleef ik me wel zorgen om haar maken. Haar huis bestaat uit twee verdiepingen en staat vol met meubels. De kans dat ze nog eens valt is groot."
“In mijn zoektocht naar woningaanpassingen om haar thuis zo veilig mogelijk te maken ben ik bij Zorgpunt terecht gekomen. De vriendelijke dame aan de telefoon nam haar tijd om de verschillende oplossingen uit te leggen. We hebben inmiddels een personenalarm, een bad-handgreep, een rollator en een elektrische relaxzetel met liftfunctie besteld."
“Mama was eerst wat terughoudend, vooral omdat ze haar huis niet vol wil hebben staan met opvallend thuiszorgmateriaal. Maar uiteindelijk vallen de hulpmiddelen nauwelijks op aangezien ze gemaakt zijn van kwalitatief materiaal. De relaxzetel is zelfs een pronkstuk in haar interieur geworden. Bovendien kan ik met het personenalarm ook terug op 2 oren slapen.”
Aanbevolen producten voor zelfstandige ouderen.
Elektrisch verstelbaar ziekenhuisbed
Geraak zonder moeite veilig in en uit bed. Inclusief zijsponden en zelfoprichter.
Elektrische relaxzetel met liftfunctie
Optimaal comfort in je eigen vertrouwde omgeving met relaxstoel met liftfunctie.
Persoonlijk Alarm
Alarmeer de zorgcentrale en/of contactpersonen met een simpele druk op de knop.
Ultra licht 2 wiel looprek
Voor binnenshuis. Makkelijk over tapijten en drempeltjes dankzij de kleine wielen achteraan.
Ontdek alle tips voor zelfstandige ouderen.
Veelgestelde vragen over zelfstandig thuisblijven.
Zorgpunt helpt bij het ouder worden door geschikte materialen te voorzien zodat je veilig thuis kan wonen, veilig naar de winkel kan gaan, zonder zorgen kan leven. We bieden verschillende oplossingen op maat aan. Iedere situatie is anders, iedereen heeft andere hulp nodig. Daarom raden we je aan naar een Zorgpunt apotheek in de buurt te gaan of naar Zorgpunt te bellen voor meer persoonlijk advies.
In Vlaanderen valt 25% tot 35% van de 65-plussers minstens één keer per jaar. Een val bij 65-plussers is niet zomaar een val, aangezien zo een valpartij ernstige fysieke en psychosociale gevolgen kan hebben. We zetten hieronder de mogelijke gevolgen op een rijtje:
Fysieke gevolgen
-
Heupfractuur
-
Polsfractuur
-
Hoofdletsel
-
Kneuzingen
-
Verwondingen
Psychosociale gevolgen
-
Valangst en onzekerheid
-
Sociaal isolement
-
Vermijden van activiteiten
De verschillende gevolgen kunnen een serieuze impact hebben op het welzijn van de ouderen. Het expertisecentrum voor val-en fractuurpreventie heeft daarom richtlijnen voor ouderen gedefinieerd. Je vindt de richtlijnen op hun website.
Om maatregelen te kunnen nemen, is het belangrijk eerst stil te staan bij de meest voorkomende oorzaken van een val bij een 65-plusser. Deze oorzaken kunnen worden onderverdeeld in lichamelijke en omgevingsgebonden oorzaken.
Lichamelijke oorzaken
-
Medicatiegebruik
-
Minder evenwicht en balans
-
Spierzwakte
-
Verslechterd zicht
Omgevingsgebonden oorzaken
-
Hoge opstapjes en tapijten
-
Steile trap
-
Onvoldoende steunpunten in de woning
-
Onvoldoende verlichting
Na het identificeren van de potentiële risicofactoren kunnen maatregelen worden genomen voor valpreventie. Zo kan de eigen woning bijvoorbeeld aangepast worden met een traplift en strategisch geplaatste handgrepen. Daarnaast zijn er tal van hulpmiddelen die helpen bij het voorkomen van een val. Een hoog-laagbed en een toiletstoel op de slaapkamer verkleinen de kans om ’s nachts te vallen. Verder zorgt een rollator voor meer stabiliteit binnen- en buitenshuis, zonder in te hoeven leveren op mobiliteit.
Indien je als oudere valt, is het kunnen waarschuwen van naasten en/of de hulpdiensten van essentieel belang. Vanwege lichamelijk letsel komt het echter regelmatig voor dat je zelf niet meer in staat bent om naar hulp te vragen.
Zorgpunt biedt verschillende systemen aan die de zelfstandige oudere in staat stelt steeds hulp te bellen. Een personenalarm, dat rond de arm of hals gedragen kan worden, verstuurt automatisch of met een simpele druk op de knop een signaal naar de zorgcentrale en contactpersonen. Een noodoproephorloge werkt op eenzelfde manier, maar in plaats van deze rond je nek te dragen, draag je het alarm rond je pols.
Je kan op drie manieren aan thuiszorgmateriaal van Zorgpunt geraken.
-
Je kan naar je Zorgpunt apotheker in de buurt gaan. Vind hier een Zorgpunt apotheek in jouw buurt.
-
Je kan Zorgpunt telefonisch contacteren op het nummer 0471 21 15 17
-
Je kan het materiaal rechtstreeks huren of aankopen via de webshop.
Zorgpunt levert indien gewenst de volgende dag, zelfs in het weekend. Bij de levering wordt het materiaal geïnstalleerd door een specialist. Je krijgt na installatie steeds uitleg over hoe het materiaal te gebruiken.
Zorgpunt is een netwerk van Zorgpunt apotheken in Vlaanderen.
Zorgpunt apotheken zijn geen klassieke thuiszorgwinkels, maar advies- en verkooppunten. De Zorgpunt apothekers zijn gespecialiseerd in thuiszorgmateriaal, bieden een luisterend oor en helpen elke zorgbehoevende graag verder met persoonlijk advies.
Het voornaamste doel van Zorgpunt is om elke zorgbehoevende te voorzien van kwaliteitsvol thuiszorgmateriaal. Zo kunnen zowel patiënten, als ouderen veilig en comfortabel thuis de zorg krijgen die zij nodig hebben. Lees hier meer over Zorgpunt.
Persoonlijk advies nodig?
We helpen je graag verder!