Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Een elektrisch verstelbaar ziekenhuisbed nodig? Hier moet je op letten.
Als je thuis verzorgd moet worden, is het belangrijk dat je in alle comfort kan rusten. Een ziekenhuisbed is dan de ideale oplossing. Maar hoe kies je nu het juiste ziekenhuisbed? Hieronder geven we je een aantal belangrijke aandachtspunten mee.
27 november, 2020 door
Anneleen van Zorgpunt


Om in alle comfort thuis te revalideren of verzorgd te worden, of bij verminderde mobiliteit is een aangepast bed aangewezen. Ook kan een ziekenhuisopname soms vermeden of uitgesteld worden door een zorgbed in je thuisomgeving te plaatsen.

Maar hoe kies je nu het juiste ziekenhuisbed? Hieronder geven we je een aantal belangrijke aandachtspunten mee.


1. Afwerking

Je hebt een ziekenhuisbed nodig voor thuis. Natuurlijk wil je niet gewoon zo’n stalen frame in je woonkamer neerzetten. Nu je bed deel wordt van je leefruimte wordt het nog belangrijker dat het stijlvol in je interieur integreert. Zo ziet het er ook mooi uit wanneer je thuis vrienden en familie ontvangt. 


Ziekenhuisbed vergelijken


 

2. Functies

Maar “looks” zijn natuurlijk niet alles. Comfort, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid zijn minstens even belangrijk. Het is belangrijk dat je het ziekenhuisbed gemakkelijk kan verstellen in verschillende posities. Bij de nieuwste ziekenhuisbedden gebeurt dit met de elektrische handbediening. 



Verstelbaar in de hoogte 

Je kan het bed lager zetten om er gemakkelijk in en uit te stappen en hoger zetten om de verzorging of fysiotherapie te vergemakkelijken.

Verstelbaar hoofd- en voeteinde

Een goede houding en een wisselende houding zorgen ervoor dat je lichaam beter functioneert, de spieren niet verkrampen, de bloedsomloop verbetert en de pijn vermindert. Daarom is het belangrijk dat je het hoofd- en voetgedeelte van het bed kan positioneren en dit onafhankelijk van elkaar.

Een écht ziekenhuisbed is ook altijd voorzien van:

• Een zelfoprichter zodat je jezelf zelfstandig makkelijk en veilig kan op trekken.
• Zijsponden of onrusthekken die voorkomen dat je uit bed rolt. 

Ook de lengte van het bed bepaalt jouw comfort. Kies best voor een bed dat minstens 20 cm langer is dan je eigen lichaamslengte.

Hoe groot ben je?

<180 cm


Ziekenhuisbed 2m00


>180 cm


Ziekenhuisbed 2m10


>190 cm


Ziekenhuisbed 2m20


3. Aangepaste matras

Voor een elektrisch ziekenhuisbed wordt een aangepaste matras aanbevolen. Gewone matrassen zijn namelijk niet altijd flexibel genoeg en bieden niet het nodige comfort. Daarnaast bieden aangepaste matrassen ook extra voordelen: doorligwonden worden voorkomen en reinigen wordt makkelijk dankzij een waterdichte hoes.

De twee meest gebruikte matrassen voor ziekenhuisbedden zijn de visco elastische matras en de anti-decubitus matras. 

Visco elastische matras


 visco matras

Een visco matras of traagschuimmatras is gemaakt van materiaal dat zich naar het lichaam vormt door de lichaamswarmte. Dit heeft als voordeel dat het minder druk geeft op het lichaam en helpt daarbij doorligwonden voorkomen. Daarnaast zorgt de gelijkmatige gewichtsverdeling van het lichaam voor een verbetering van de doorbloeding van het lichaam.

De visco elastische matras is uitermate geschikt voor standaard gebruik van een ziekenhuisbed. 

Bestel hier jouw visco elastische matras. →

Alternerende matras


 alternerende matras

Ook wisseldrukmatras of anti-decubitus matras genoemd. Deze matras heeft diverse luchtbanen die, doormiddel van een elektrische pomp, afwisselend langzaam opgeblazen en langzaam leeggedrukt of leeggepompt worden. Daardoor worden steeds andere delen van het lichaam ontlast zodat de doorbloeding verbetert en doorligwonden voorkomen worden. 

Wanneer voor een alternerende matras kiezen?
Deze matras wordt aanbevolen wanneer een wisselhouding niet mogelijk is of wanneer er reeds doorligwonden zijn ter hoogte van stuit, hiel, elleboog, schouderblad of achterhoofd. Indien de houding voldoende frequent wordt gewijzigd en het zuurstoftekort ter hoogte van de weefsels dus niet te lang duurt, zal geen irreversibele weefselschade optreden en ontstaat er dus geen decubitus. Wisselhouding verwijst zowel naar liggende (wisselligging) als zittende houding.

Bestel hier jouw alternerende matras. →

4. Aankopen of huren 

Zorgpunt biedt hoogwaardige elektrisch verstelbare ziekenhuisbedden in houten afwerking aan en kwaliteitsvolle matrassen. Zowel bed als matras kan je aankopen of huren.

Bij aankoop wordt het ziekenhuisbed en matras bij jouw thuis geleverd, geïnstalleerd en uitgelegd. Op deze artikelen heb je 2 jaar garantie. Kijk hier naar ons verkoop-aanbod.

Heb je het thuiszorgmateriaal voor een korte tijd nodig dan kan je dit beter huren. Het huren van een elektrisch verstelbaar ziekenhuisbed met zijsponden en zelfoprichter én aangepaste matras is bij Zorgpunt zeer interessant. 

Bovendien kan je bij Zorgpunt een ziekenhuisbed in verschillende lengtes huren per dag en worden ook enkel de dagen dat jij het ziekenhuisbed gebruikte gefactureerd. Dus geen verplichte huur per maand en facturatie per maand. 

En de kostprijs?

Kwaliteit betaal je maar kwaliteit moet zeker niet het duurste zijn.

Wij legden de prijzen van verschillende aanbieders naast elkaar en maakten de vergelijking voor het huren van een elektrisch ziekenhuisbed van 2 m met zijsponden en zelfoprichter en een visco elastische matras voor verschillende huurperiodes: 1 week, 6 weken, 3 maanden en 6 maanden.


En natuurlijk garanderen wij ook een professionele reiniging, een snelle levering en een goede service!


Hier enkele getuigenissen: