Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Welke soorten knieprotheses bestaan er?
Er bestaan vier verschillende soorten knieprotheses. In dit artikel vergelijken we de voor- en nadelen van de verschillende knieprotheses.
4 december, 2020 door
Anneleen van Zorgpunt

Op deze pagina licht onze kinesist Sebastiaan de verschillende soorten knieprotheses toe.

Odoo + afbeelding en tekst

Sebastiaan, één van onze kinesisten, is gespecialiseerd in revalidatie en helpt Zorgpunt gebruikers bij het revalideren na hun operatie. Op deze pagina geeft hij je een woordje uitleg over de verschillende soorten knieprotheses. 

Een knieprothese wordt meestal aanbevolen bij kniepijn die interfereert met het dagelijks leven. Afhankelijk van de conditie van je knie en je algemene gezondheid leggen jouw arts en orthopedisch chirurg je de beste optie voor. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende typen knieprotheses.


Totale knieprothese

Bij een totale knieprothese wordt het gewrichtsoppervlak aan het uiteinde van het dijbeen en het gewrichtsoppervlak aan de bovenzijde van het scheenbeen vervangen. Sommige chirurgen geven indien mogelijk de voorkeur aan het behouden van de natuurlijke knieschijf, anderen opteren eveneens de onderkant van de knieschijf te vervangen.


Partiële of unicondylaire knieprothese

Bij eenzijdige aantasting van het kniegewricht is het mogelijk een partiële knieprothese te plaatsen ter vervanging van het zieke deel. Er bestaan twee soorten partiële knieprothesen, de mediale unicondylaire knieprothese ter vervanging van het binnenste kniecompartiment en de latererale unicondylaire knieprothese ter vervanging van het buitenste kniecompartiment. Dergelijke ingrepen zijn minder ingrijpend dan het plaatsen van een totale knieprothese waardoor een sneller herstel mogelijk is.


 

Patellofemorale prothese

Indien de artrose zich beperkt tot het knieschijfgewricht wordt gekozen voor een patellofemorale prothese. Deze soort prothese vervangt de onderzijde van de knieschijf en de corresponderende groeve in het bovenbeen.


Hoe bereid ik mij voor op een knieoperatie?

Om een spoedig herstel te bevorderen is het belangrijk om enkele maatregelen te treffen voor en na de operatie. Lees hier hoe je je het best kan voorbereiden op een knieoperatie.