Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Sociaal ondernemerschap in de zorg: de succesformule van Zorgpunt
12 april, 2023 door
Dominique Blanckaert

De vergrijzing van de bevolking, de wens om zolang mogelijk te blijven wonen in de eigen vertrouwde omgeving, een toename van chronische ziekten en het doel om zoveel mogelijk naar daghospitalisatie over te schakelen, vergroten de behoefte aan toegankelijke, kwaliteitsvolle thuiszorg. 


Zorgpunt, een initiatief met 300 zelfstandige apotheken in Vlaanderen, kan aan deze vraag voldoen. In dit blogartikel verken ik de elementen die Zorgpunt in staat stellen om in een competitieve markt kwaliteitsvol thuiszorgmateriaal aan huis te leveren tegen correcte prijzen en dit voor elke zorgbehoevende. 


Samenwerking en integratie in de gezondheidszorg 

Met 300 Zorgpunt Apotheken in Vlaanderen en een nauwe samenwerking met eerstelijnszorgverleners is Zorgpunt sterk geïntegreerd in het gezondheidssysteem. Deze win-win samenwerking biedt zorgverleners toegang tot kwaliteitsvol thuiszorgmateriaal en optimale patiëntenervaringen, terwijl Zorgpunt geniet van de kennis en ervaring van lokale zorgprofessionals. Deze aanpak stelt ziekenhuizen in staat om het aantal ligdagen te verminderen, terwijl men erop kan vertrouwen dat de zorgkwaliteit thuis bewaard blijft. 


Toegankelijkheid van thuiszorgmateriaal 

Zorgpunt maakt het huren of kopen van kwaliteitsvol thuiszorgmateriaal eenvoudig via de lokale Zorgpunt Apotheken en een gebruiksvriendelijk online platform. Patiënten en zorgverleners kunnen bij de Zorgpunt Apotheek in hun regio terecht voor advies rond hun specifieke behoeften en situatie.

Dankzij een sterke focus op efficiënte distributie en logistiek kan een snelle opstart van de thuiszorg gegarandeerd worden. Zo worden thuiszorgmaterialen de volgende dag, ook in het weekend aan huis geleverd en geïnstalleerd.  


Duurzaamheid en innovatie 

Zorgpunt is in staat om duurzame groei te realiseren, terwijl ze hun missie om de gezondheidszorg te verbeteren en patiënten te ondersteunen blijven waarmaken. Dit helpt niet alleen bij het verbeteren van de zorgervaring voor patiënten, maar draagt ook bij aan de algehele efficiëntie van de gezondheidszorg en de effectiviteit van thuiszorg. 

Zorgpunt bewijst dat sociaal ondernemerschap in de zorgsector een krachtige motor kan zijn voor positieve verandering en verbetering van de patiëntervaring. Door nauw samen te werken met lokale apotheken, eerstelijnszorgverleners en andere stakeholders in de gezondheidszorg, kan Zorgpunt kwaliteitsvol thuiszorgmateriaal aanbieden, aan correcte prijzen, voor iedereen, zonder lidmaatschap. En dat terwijl het financieel duurzaam is.