Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Wat is incontinentie en hoe ga je ermee om?
Incontinentie is een veel voorkomende aandoening waarbij men ongewild urine verliest. Bijna de helft van de vrouwen ouder dan 70 jaar heeft hier mee te maken. Niet alleen heel wat vrouwen, jong en oud, maar ook mannen hebben hier last van.
27 oktober, 2022 door
Anneleen van Zorgpunt

Incontinentie kan mensen van alle leeftijden, geslachten en achtergronden treffen en kan een grote impact hebben op het dagelijkse leven. Het is een aandoening die je overkomt en waar je je niet voor hoeft te schamen. De ernst van de incontinentie varieert van persoon tot persoon. Het kan gaan van af en toe urine verliezen bij hoesten en niezen, tot een plots opkomende aandrang om te plassen die zo sterk is dat je niet op tijd naar het toilet kan gaan. Gelukkig is incontinentie goed behandelbaar en bestaan er verschillende oplossingen die jou kunnen helpen.


In dit artikel vertellen we meer over de verschillende vormen van incontinentie en over hoe Zorgpunt je helpt bij het vinden van een oplossing die bij jou past. 


1. Wat is incontinentie?


Wanneer je last hebt van urine-incontinentie, heb je een verminderde controle over je blaas waardoor je ongewenst urine verliest. Normaal gesproken blijft de urine in je blaas, tot je op het toilet zit en klaar bent om te plassen.


In een gezonde situatie:

Zijn de blaasspieren ontspannen;

Is de hals van de blaas (de plek waar de blaas overgaat in de urinebuis) gesloten. 

Blijven de sluitspieren rond de urinebuis dicht. 

Samen zorgt dit ervoor dat er geen urine lekt. 


Als je klaar bent om te plassen, sturen de hersenen een signaal naar de blaas. De blaasspieren trekken zich samen. De sluitspieren rond de urinebuis ontspannen zich en de urine vindt zijn weg naar buiten via je urinebuis. Dit proces wordt weergegeven in onderstaande figuur. 




Bij incontinentie is heb je minder of geen controle over ontspannen en samentrekken van blaas- en sluitspieren. Dit heeft tot gevolg dat er op ongewenste momenten urine uit de blaas lekt. Afhankelijk van de oorzaak onderscheiden we vier soorten incontinentie.


Odoo + afbeelding en tekst


“We krijgen dagelijks personen over de vloer die last hebben van ongewenst urineverlies. Men denkt dat het vooral een probleem is bij ouderen, maar we zien vaak ook jonge vrouwen die er na hun zwangerschap mee te maken krijgen. Het is een aandoening die veel personen overkomt, je hoeft je er niet voor te schamen. Afhankelijk van de klachten en wensen zoeken we steeds samen met jou naar betrouwbaar incontinentiemateriaal, waardoor je zonder zorgen je dagelijkse activiteiten kan doen.”

Zorgpunt Apotheek Lovie



2. Welke soorten urine-incontinentie zijn er?


Er zijn vier soorten incontinentie:


1. Inspanningsincontinentie: Urine lekt wanneer je druk uitoefent op je blaas door bijvoorbeeld hoesten, niezen, lachen, sporten of iets zwaars optillen. Deze vorm van incontinentie ontstaat op het moment dat de bekkenbodemspieren zijn uitgerekt, bijvoorbeeld na een bevalling.


2. Aandrangincontinentie: Als je last hebt van aandrangincontinentie of een overactieve blaas, heb je last van een plotselinge en intense aandrang om te plassen. Vaak wordt dit  gevolgd door onvrijwillig urineverlies. Mensen met een overactieve blaas ervaren bijzonder vaak aandrang om te plassen, ook 's nachts. Je hersenen vertellen je dat je moet plassen, ook als de blaas nog niet vol is. Het kan ook zijn dat je blaasspieren te actief zijn. Ze trekken samen om te plassen voordat je blaas vol is. Dit veroorzaakt de aandrang om te plassen.


3. Overloopincontinentie. Je hebt last van veelvuldig of voortdurend urineverlies, doordat je blaas niet helemaal leegloopt bij het plassen. De achtergebleven urine in de blaas lekt dan vervolgens na het plassen.


4. Functionele incontinentie. Een lichamelijke of geestelijke beperking zorgt ervoor dat je niet op tijd naar het toilet kan gaan. Als je bijvoorbeeld ernstige artritis hebt, kan je misschien niet snel genoeg je broek losknopen.


3. Wat zijn de gevolgen van incontinentie?


Incontinentie wordt voornamelijk ervaren als een vervelende aandoening. Het heeft geen directe ernstige gevolgen voor je gezondheid. Het ongewenst verliezen van urine kan heel wat praktisch ongemak met zich mee brengen en zo een impact hebben op je dagelijkse leven. Natte broeken, vervelende geuren en het steeds voorbereid moeten zijn kan leiden tot een constant gevoel van onrust en onzekerheid. 


Als de incontinentie niet wordt behandeld, kan het aanleiding geven tot slaapverlies, depressie, angst en libidoverlies. Het is een goed idee om naar de dokter te gaan als de incontinentie ervoor zorgt dat je:

Vaak moet plassen (8 of meer keer per dag);

Moe bent door slaapverlies als gevolg van incontinentie;

Je sociaal angstig voelt vanwege de urine-incontinentie;

Activiteiten waar je normaal gesproken plezier aan beleeft gaat vermijden;

Belangrijke momenten mist of productiviteit verliest.


4. Is incontinentie ernstig? 


In sommige situaties kan incontinentie een teken zijn van een onderliggende aandoening. Bij verschijning van bloed in de urine of wanneer je niet meer kan plassen, kan je het beste een afspraak maken bij de huisarts.


5. Welke hulpmiddelen bestaan er voor incontinentie?


Er zijn een aantal aanpassingen die je zelf kan doen om incontinentie te beheersen. Zo kan je blaas irriterende stoffen zoals cafeïne, alcohol en zure voedingsmiddelen het best vermijden. Ook een gezond gewicht behouden en bekkenbodem versterkende oefeningen kunnen je helpen bij incontinentie. 


Incontinentiemateriaal

Verder bestaat er ook een uitgebreid aanbod aan incontinentiemateriaal dat je op een discrete manier beschermt tijdens lichamelijke inspanning of wanneer je slechts beperkte toegang tot het toilet hebt. Het materiaal absorbeert de urine die je verliest. Voorbeelden zijn wegwerpverbanden, incontinentiebroekjes, inlegkruisjes en incontinentieondergoed. Incontinentiemateriaal is er voor zowel vrouwen als mannen. 


Door de vele soorten producten en merken is het niet altijd even eenvoudig om het juiste materiaal te vinden. Als je meer informatie wenst, of graag persoonlijk advies krijgt, kan je naar een Zorgpunt apotheek bij jou in de buurt gaan. Zo een informatiegesprek verloopt discreet, vaak in een aparte, veilige ruimte. De Zorgpunt apotheker zal naar jouw situatie luisteren, je uitleg geven over welke oplossingen er bestaan en advies geven wat de beste oplossing voor jou zou kunnen zijn. Afhankelijk van jouw noden, krijg je verschillende staaltjes mee. Zo vind je eenvoudig het materiaal dat voor jou comfortabel is.


Bovendien krijgen patiënten bij de Zorgpunt apotheken extra kortingen op vier verschillende merken. Deze korting gelden per pak. Je hoeft dus geen grote hoeveelheid aan te kopen om de korting te ontvangen.

Hartmann: 40% korting

Tena: 20% korting

AMD: 40% korting

Attends: 40% korting


Naast hulpmiddelen kan je bij een Zorgpunt apotheek ook terecht voor meer informatie over het incontinentieforfait. Dit is een jaarlijkse tegemoetkoming in de aankoop van incontinentiemateriaal. Je kan dit aanvragen via je arts.


Wat biedt Zorgpunt jou in geval van incontinentie?

Zorgpunt biedt je ondersteuning en informatie bij incontinentie. Hiervoor kan je terecht bij één van de Zorgpunt apotheken. Behalve informatie bieden we je ook aantrekkelijke kortingen op incontinentiemateriaal, oplopend tot 40%. Daarnaast geven we je advies over het incontinentieforfait: een jaarlijkse tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal.


Incontinentie is vervelend, maar niet onbehandelbaar. Bij Zorgpunt ontzorgen we je met persoonlijk advies en betaalbaar, kwaliteitsvol incontinentiemateriaal. Heb je vragen, of ondervind je specifieke moeilijkheden in verband met incontinentie? Ga langs bij een Zorgpunt apotheek bij jou in de buurt of neem contact op met jouw huisarts.