Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Tenniselleboog: snel terug aan de slag
Een tenniselleboog, ook wel laterale epicondylitis genoemd, is een aandoening die optreedt wanneer de pezen die de onderarm aan het ellebooggewricht bevestigen, onstoken raken. Dit kan pijn en zwelling veroorzaken aan de buitenkant van de elleboog. Hoewel het bekend staat als een tenniselleboog, kan het ook optreden bij mensen die geen tennis spelen. Zorgpunt geeft tips voor een optimale revalidatie, zodat je terug snel aan de (op)slag kan!
17 april, 2023 door
Zorgpunt, Zorgpunt, Jelle Silversmet

Hoe herken je een tenniselleboog?


Typische symptomen van een tenniselleboog zijn pijn en gevoeligheid aan de buitenkant van de elleboog. De pijn kan ook uitstralen naar de onderarm en pols. Deze symptomen kunnen verergeren bij het strekken van de pols of het tillen van objecten, zoals een tas koffie of een boek. Ook tijdens het spelen van tennis of andere sporten, of zelfs bij dagelijkse activiteiten zoals het typen op een computer kan er pijn optreden.


Indien je deze symptomen ervaart, raadpleeg dan jouw huisarts voor een juiste diagnose en behandeling. Het is belangrijk om een tenniselleboog tijdig te behandelen om verdere schade en pijn te voorkomen. 



Tips voor een snelle revalidatie 


Zonder operatie


De meeste mensen met een tenniselleboog kunnen herstellen door middel van revalidatieoefeningen en rust. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een brace te dragen om de elleboog te ondersteunen en de pijn te verminderen. Bij jouw Zorgpunt Apotheek krijg je advies voor de optimale brace voor jouw situatie. Fysiotherapie kan ook nuttig zijn voor het versterken van de spieren rondom de elleboog en het bevorderen van de genezing. In ernstigere gevallen kan een arts corticosteroïde-injecties voorschrijven om de ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten.


Het is gezond om steeds in beweging te blijven, zonder de elleboog de belasten. Dit kan door een wandeling in het park of door bijvoorbeeld een hometrainer te huren bij Zorgpunt.
Zo blijf je fit tijdens jouw revalidatieperiode. 


Met operatie


In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om het beschadigd weefsel te repareren. Dit gebeurd pas als de conservatieve behandeling na 3 tot 6 maanden niet geholpen heeft en de pijn blijft. De operatie kan met een klassieke, open operatie of via een kijkoperatie. De eerste weken zal je de ingepakt worden in een dik verband. Nadat het verband wordt weggeknipt, kan je starten aan jouw revalidatie.


Na het wegknippen van het verband, mag je jouw elleboog onmiddellijk bewegen. De elleboog zal stram aanvoelen en strekken wordt moeilijk. Om het gewricht te versoepelen, kan je een CPM-toestel huren. Dit toestel beweegt constant je elleboog, zonder dat je zelf kracht hoeft te zetten, waardoor jouw elleboog sneller en beter zal herstellen. Soms is er na een operatie sprake van een tijdelijke zwelling rond het gewricht door de ophoping van extra gewrichtsvocht. Een lymfedrainage toestel kan helpen om dit overtollige vocht te verwijderen.


 
 


















Bekijk: hoe revalideren met een CPM toestel?


Hoe kan je een tenniselleboog voorkomen? 


Het is mogelijk om een tenniselleboog te voorkomen door het nemen van de volgende stappen:


  • Vermijd overbelasting van de elleboog door het tillen van zware voorwerpen te vermijden of door de juiste technieken te gebruiken bij het tillen van zware voorwerpen.

  • Gebruik de juiste uitrusting voor activiteiten zoals tennis of andere sporten die de elleboog belasten.

  • Bouw de intensiteit van de activiteit geleidelijk op om overbelasting te voorkomen.

  • Voer regelmatig rekoefeningen uit om de spieren rond de elleboog te versterken en flexibel te houden.

  • Versterk de spieren rond de elleboog door middel van specifieke oefeningen, zoals krachttraining en weerstandsband oefeningen.


Een tenniselleboog kan pijnlijk zijn en het dagelijks leven beïnvloeden, maar door revalidatie, rust en preventieve maatregelen kan het worden behandeld en voorkomen.