Een elektrisch verstelbaar ziekenhuisbed nodig? Hier moet je op letten.
We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.
18 februari, 2021 door
Zorgpunt Cv, Zorgpunt Cv, Thibault Vandenhove

Een aangepast bed is aangewezen om in alle comfort thuis te revalideren, verzorgd te worden of wanneer je minder mobiel bent. Soms kan een ziekenhuisopname zelfs vermeden of uitgesteld worden door het huren of kopen van een elektrisch hoog-laag zorgbed. 

Maar hoe kies je nu het juiste ziekenhuisbed?
Hieronder geven we je een aantal belangrijke aandachtspunten mee.

Afwerking

Je hebt een ziekenhuisbed nodig voor thuis. Natuurlijk wil je niet gewoon zo’n stalen frame in je woonkamer neerzetten. Nu je bed deel wordt van je leefruimte wordt het nog belangrijker dat het stijlvol in je interieur integreert. Zo ziet het er ook mooi uit wanneer je thuis vrienden en familie ontvangt. 

Ziekenhuisbed vergelijken

Functies

Maar “looks” zijn natuurlijk niet alles. Let zeker op comfort, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Het is dan ook belangrijk dat je het ziekenhuisbed eenvoudig kan verstellen in verschillende posities. Bij de nieuwste ziekenhuisbedden gebeurt dit met de elektrische handbediening. 

Verstelbaar in de hoogte 

Je kan het bed lager zetten om er comfortabel in en uit te stappen en het hoger zetten om verzorging of fysiotherapie mogelijk te maken.

Verstelbaar hoofd- en voeteinde

Een goede houding en een wisselende houding zorgen ervoor dat je lichaam beter functioneert, de spieren niet verkrampen, de bloedsomloop verbetert en de pijn vermindert. Daarom is het belangrijk dat je het hoofd- en voetgedeelte van het bed kan positioneren en dit onafhankelijk van elkaar.

Een écht ziekenhuisbed is ook altijd voorzien van:
-  Een zelfoprichter zodat je jezelf zelfstandig veilig kan op trekken.
-  Zijsponden of onrusthekken die voorkomen dat je uit bed rolt.

Ook de lengte van het bed bepaalt jouw comfort.
Kies voor een bed dat minstens 20 cm langer is dan je eigen lichaamslengte.


Hoe groot ben je?

<1m80


Ziekenhuisbed 2m00

>1m80


Ziekenhuisbed 2m10

>1m90


Ziekenhuisbed 2m20

Aangepaste matras

Voor een elektrisch ziekenhuisbed wordt een aangepaste matras aanbevolen.
Gewone matrassen zijn namelijk niet altijd flexibel genoeg en bieden niet het nodige comfort.
Daarnaast bieden aangepaste matrassen ook extra voordelen: doorligwonden worden voorkomen en reinigen wordt makkelijk dankzij een waterdichte hoes.

De twee meest gebruikte matrassen voor ziekenhuisbedden zijn de visco elastische matras en de anti-decubitus matras. 

Visco elastische matras

visco matras
Een visco matras of traagschuimmatras is gemaakt van materiaal dat zich naar het lichaam vormt door de lichaamswarmte. Dit heeft als voordeel dat het minder druk geeft op het lichaam en helpt daarbij doorligwonden voorkomen. Daarnaast zorgt de gelijkmatige gewichtsverdeling van het lichaam voor een verbetering van de doorbloeding.

Alternerende matras

alternerende matras
Ook wisseldrukmatras of anti-decubitus matras genoemd.
Deze matras heeft diverse luchtcellen die, door middel van een elektrische pomp, afwisselend opblazen of aflaten. Daardoor worden steeds andere delen van het lichaam ontlast zodat de doorbloeding verbetert en doorligwonden voorkomen worden. 

Wanneer voor een alternerende matras kiezen? Deze matras wordt aanbevolen wanneer een wisselhouding niet mogelijk is of wanneer er reeds doorligwonden zijn ter hoogte van stuit, hiel, elleboog, schouderblad of achterhoofd. Indien de houding voldoende frequent wordt gewijzigd en het zuurstoftekort ter hoogte van de weefsels dus niet te lang duurt, zal geen irreversibele weefselschade optreden en ontstaat er dus geen decubitus. Wisselhouding verwijst zowel naar liggende (wisselligging) als zittende houding.

Aankopen of huren 

Zorgpunt biedt hoogwaardige elektrisch verstelbare ziekenhuisbedden in houten afwerking aan en kwaliteitsvolle matrassen. Zowel bed als matras kan je aankopen of huren.

Bij aankoop wordt het ziekenhuisbed en matras bij jouw thuis geleverd, geïnstalleerd en uitgelegd. Op deze artikelen heb je 2 jaar garantie.
Kijk hier naar ons verkoop-aanbod.

Heb je het thuiszorgmateriaal voor een korte tijd nodig dan kan je dit beter huren. Het huren van een elektrisch verstelbaar ziekenhuisbed met zijsponden en zelfoprichter én aangepaste matras is bij Zorgpunt zeer interessant. 

Bij Zorgpunt huur je het ziekenhuisbed per dag. Enkel de dagen dat jij huurde, worden gefactureerd.
Om het overzichtelijk te houden, ontvang je maandelijks een factuur van het aantal dagen dat je huurde.

Is kwaliteit duurder?

Wij vergeleken de prijzen van verschillende aanbieders voor het huren van een elektrisch ziekenhuisbed met zijsponden en zelfoprichter en een visco elastische matras voor verschillende huurperiodes: 1 week, 6 weken, 3 maanden en 6 maanden.

En natuurlijk garanderen wij ook een professionele reiniging, een snelle levering en een goede service!

Hier enkele getuigenissen: